Sloganul AUR despre o așa-zisă “ridicare din genunchi” a fost preluat din programul partidului lui Putin. “Rusia Unită” a folosit un mesaj identic pentru a-l prezenta pe Putin ca pe un așa-zis “salvator al națiunii ruse” cu câteva luni înainte ca acesta să preia toată puterea la Kremlin. Și extremistul George Simion se visează un astfel de “salvator”


Sloganul AUR despre o așa-zisă “ridicare din genunchi” a fost preluat din programul partidului lui Putin. “Rusia Unită” a folosit un mesaj identic pentru a-l prezenta pe Putin ca pe un așa-zis “salvator al națiunii ruse” cu câteva luni înainte ca acesta să preia toată puterea la Kremlin. Și extremistul George Simion se visează un astfel de “salvator”

În ultimii ani, în special cu prilejul campaniilor electorale, reprezentanții partidului AUR, inclusiv președintele acestuia, aplaudacul rusofil George Simion, au fost auziți fluturând populist un slogan despre o așa-zisa “ridicare din genunchi” a României și a românilor (detalii AICI). 

La o primă vedere, s-ar părea că este un mesaj politicianist ca oricare altul. Că nu se diferențiază cu nimic de “Apărăm România, copiii, bogățiile, țara!”, “România suverană”, dar și de alte asemenea baliverne ceaușiste din care criminalii de la Kremlin trag foloase, reușind să deturneze percepții în dreapta Prutului (detalii AICI).

În realitate, sloganul “ridicarea din genunchi” a fost preluat de către AUR din programul partidului criminalului în masă Vladimir Putin. Gruparea teroristă “Rusia Unită” a folosit în exces un slogan electoral identic, în 1999, cu puțin timp înainte ca Putin să se instaleze pe tronul de la Kremlin. Sloganul propagandiștilor ruși despre o așa-zisa “ridicare din genunchi” a Rusiei și a rușilor avea menirea să îl prezinte pe Putin ca pe un așa-zis “salvator al națiunii”, un “Mesia” al rușilor. 

De esență antiamericană și antieuropeană, așa-zisa “ridicare din genunchi” a avut menirea să le amintească rușilor (care n-au cunoscut niciodată democrația) despre o așa-zisă “țară măreață” prin prisma unor paralele cu perioada sovietică și imperialismul ruso-sovietic. Acea ”țară măreață” nu a existat niciodată. Vorbim despre Imperiul răului, un imperiu cu picioare de lut. 

Propagandiștii de campanie ai lui Putin mizau să ajungă, prin acest mesaj, la urechile acelei prostimi sau mase de oameni care poate fi ușor manipulată, manevrată, mințită, furată, și în final trimisă să moară în diferitele războaie de agresiune și ocupație (vezi Ucraina în 2014 și acum, Georgia în 2008, Basarabia în 1992 etc) - detalii AICI. 

Conform propagandiștilor ruși și a reprezentanților partidului lui Putin, Rusia ar fi stat, în anii 90’, “în genunchi în fața Occidentului”, fabulații pe care George Simion le repetă, referindu-se la România ca la un stat care “ar sta în genunchi în fața UE și NATO” (detalii AICI), asta deși România este considerată unul dintre cei mai importanți membri NATO și un stâlp de securitate la frontierele est-europene. 

Conform jurnalistei ruse de opoziție Elena Rykovțeva, în societatea rusească sloganul “a te ridica din genunchi” folosit de Putin înseamnă “să te lupți mereu cu SUA” (propagandistic), să o rupi în general cu lumea occidentală și să arăți că poți să-ți faci de cap pe plan internațional (să organizezi războaie, să încalci tratate și convenții etc) – detalii AICI. 

Cunoscutul opozant rus Boris Nemțov (asasinat în 2015 chiar la ordinul lui Putin) explica că, în realitate, așa-zisa “ridicare din genunchi a Rusiei” presupune NU lupta cu uriașa sărăcie din Rusia, NU dezvoltarea infrastructurii, NU îmbunătățirea sistemului de asigurare și asistență medicală, ci ocuparea ilegală de teritorii străine de la vecini, “așa, pur și simplu, chiar dacă respectivele teritorii nu folosesc la nimic” (detalii AICI)

Analistul, scriitorul și editorialistul american Paul A. Goble a conchis că Putin “a ridicat țara din genunchi” pentru ca ea să se poată duce direct la cimitir – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.